Hírek

A Ficsak NEM-et mond

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Migránshelyzet női szemmel címmel rendezett konferenciát, amelynek megnyitásakor elmondta: az elmúlt egy év eseményeinek hatására úgy gondolták, fel kell emelni a hangjukat, mert nem akarnak olyan Európát, ahol mindennaposak a terrortámadások, nem akarnak rettegni, félteni a gyermekeiket, aggódni a biztonságért.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Migránshelyzet női szemmel címmel rendezett konferenciát, amelynek megnyitásakor elmondta:  az elmúlt egy év eseményeinek hatására úgy gondolták, fel kell emelni a hangjukat, mert nem akarnak olyan Európát, ahol mindennaposak a terrortámadások, nem akarnak rettegni, félteni a gyermekeiket, aggódni a biztonságért.

 Elmondta, hogy vannak, akik támadják őket azzal, hogy érzéketlenek, szívtelenek, de ez nem igaz, sajnálják az illegális bevándorlókat, hiszen ők áldozatok, mert háború dúl a hazájukban, és mert hittek a brüsszeli politikusok felelőtlen ígéreteinek – fogalmazott. Viszont az nem megoldás, ha Európába özönlenek, ezért a segítséget helyben kell nyújtani – szögezte le.

Az ötgyermekes édesanya fontosnak tartotta elmondani, hogy nemzeti ügyről van szó. Gyermekeink, családunk jövőjéről, ezért mindenkit arra biztatnak a Fiatal Családosok Klubjának tagjai, hogy szavazzon nemmel a referendumon.

Pelczné Gáll Ildikó megnyitó beszédében kiemelte: csak felelős döntéseket lehet hozni, amelyeknek a következményeit is vállalni kell.

Ha van egy ország, amely ki meri mondani, hogy meghallgatja az embereket ebben a kérdésben – amire a népszavazás tökéletes eszköz, ha nincs épp választás, mint például Németországban -, annak helye van – mutatott rá az Európai Parlament (EP) alelnöke.

Kifejtette azt is, hogy nem beszélünk eleget és elég határozottan a nőket érő hatásokról, veszélyforrásokról, amelyek a migránsválság velejárói, pedig felelősséggel tartozunk a családjainkért, a gyermekeinkért, a jövőjükért. Nagy a tét: eddig másfél millióan érkeztek az EU-ba, és ez a szám nem végleges – hívta fel a figyelmet.

A szilveszter éjszakáján Kölnben történt csoportos szexuális támadásokat felidézve, Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta: a rendőrség, a sajtó nem volt annyira segítőkész, „mintha csak el akarták volna tussolni a történteket”. 1200 nőt érintettek a történtek egész Németország területén, de az EP nem aggódott nagyon – jegyezte meg. Az alelnök szerint az Európába érkezők tudják, hogy itt mások a nők jogai, de ezt nem akarják elfogadni, tudomásul venni, mert az ő kultúrájukban a nők sokkal kevesebbet érnek.

Az EP-képviselő statisztikai adatokat idézve felhívta a figyelmet, a regisztrált migránsok nagy része fiatal férfi, amiből torz nemi aránytalanságok keletkeznek, és ez mozgatórugója lesz a további szexuális zaklatásoknak. A megoldást az jelentheti, hogy a törvényeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk – mondta.

Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője kifejtette: a fiatal muszlim lányok nem találják szerepüket, identitásukat a társadalomban, ezzel könnyű célpontjaivá válnak az Iszlám Állam toborzóinak. Hozzátette: propagandájukban célirányosan a másod-, harmad-, negyedgenerációs bevándorlók között keresik a csatlakozókat.

 Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek a lányok nagyon hamar kiábrándulnak, amikor a kalifátusban uralkodó állapotokkal szembesülnek, ugyanis azt tapasztalják, hogy bombázórajok húznak el felettük, folyamatos pszichés nyomás alatt vannak, közigazgatás, infrastruktúra, kórház, meleg víz nincs a területen. Ennek kapcsán jelezte: ekkor már késő, mert nagyon nehéz elmenekülni a kalifátusból.

Pálffy Károly, Bicske polgármestere arról beszélt, hogy 2012-ben – amikor az unió megtiltotta, hogy zárt menekülttáborban helyezzék el a bevándorlókat menedékkérelmük elbírálásáig -, alapjaiban változott meg a város élete. Mindennaposakká váltak az atrocitások, amik – a polgármester szerint -, elsősorban a kultúrák különbözőségéből és a nők két társadalomban betöltött különböző státusából fakad. Pálffy Károly jelezte, hogy 2012 után követelőzőbbek és kevésbé együttműködőek lettek a befogadottak.

Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő utalva az ansbachi és würtzburgi támadókra, kifejtette: akik ártó szándékkal jöttek még a kalifátus területén elsajátítják azt, hogyan készíthetnek pokolgépet, vagy telekommunikációs eszközökön keresztül kapnak instrukciókat az Iszlám Államtól.

Ennek kapcsán kitért rá, a würtzburgi támadóval a nizzaihoz hasonló merényletet akartak elkövettetni, de amikor kiderült, hogy még csak 17 éves, akkor azt javasolták neki, hogy vegyen egy baltát, és egy vonaton öljön meg minél több embert, míg a rendőrök le nem lövik.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója arról beszélt, hogy a befogadás és a védekezés álláspontja feszül egymásnak Európában a migráció kapcsán.

Kifejtette: a befogadás pártján állók szerint nem lehetünk befolyással a folyamatokra, így, aki Európába jön, azt be kell fogadni.

Ezért akarják kialakítani az állandó és kötelező elosztási mechanizmust, hogy zökkenőmentesen áramolhassanak a bevándorlók a kontinensre – mutatott rá.

Ezzel szemben azok, akik szerint kontrollálható és befolyásolható a folyamat, azt mondják, hogy az unió határán meg kell állítani a bevándorlókat, és csak szigorú ellenőrzés után lehet beengedni a valóban segítségre szoruló embereket.

A kutatási igazgató kitért arra, hogy a magyarországi kvótareferendum azért is fontos lehet, mert demokráciában az erő soha nem a pénzből jön, hanem a szavazatokból. Ezért szerinte a népszavazás megfelelő eszköz lehet arra, hogy megváltozzon az unió hozzáállása a menekültválsághoz.

Hírek

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...

Mindig nagy öröm, ha tehetek valamit a körzetemben...