Hírek

Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer Újbudán

Király Nóra, XI. kerületi alpolgármester lett az elnöke az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelynek célja a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés.
Az áldozatvédelmi modellprojektet néhány éve Józsefvárosban dolgozták ki és alkalmazták. A kiemelkedő siker hatására a programot egyre több településen bevezetik a helyi önkormányzat és a rendőrség szervezésében, támogatásával. Az ÁSZER-modell a legtöbb esetben hatékonyabbá teszi a településeken működő állami, és civil szervezetek együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése céljából végzett tevékenységek terén.

Az Újbudai ÁSZER 2016. júliusban megtartott alakuló ülésén a tagszervezetek egyhangúlag Király Nóra alpolgármestert választották a szervezet elnökének.

Liskány Csaba, Újbuda rendőrkapitánya szerint az áldozatok érdekeinek érvényesítése nem érhet véget az ügyintéző felvilágosításaival, tanácsaival. A segítségnyújtásnak az áldozat helyzetének megnyugtató rendeződéséig kell tartania.

A program egyik célja az áldozatok és a velük történt események megismertetése a programban résztvevők és a döntéshozók számára. A bűnesetekből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak, a tanulságok levonásával bűnmegelőzés hatásfoka javulhat. A megszerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány szakmai fejlődéséhez.

Király Nóra elnökként kiemelte: fontos eleme a rendszernek, hogy a múltban már áldozattá vált polgártársak elkerüljék az újabb, ellenük irányuló bűncselekményeket, az áldozatok pedig tájékoztatást kapjanak az elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeiről. Az ÁSZER-program keretében az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelyek igazodnak a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.

Az Újbudai ÁSZER egyik első tevékenysége, hogy a rendőrség és az önkormányzat által elkészített „Bűnmegelőzési kisokos” című kiadványt hozzáférhetővé teszi Újbuda lakói számára, amelyből hasznos információk szerezhetők az áldozattá válás elkerülése, illetve a segítségnyújtás igénybevételének lehetősége témakörében. A rendőrség valamint az önkormányzat (és intézményei) mellett a programban részt vesznek az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

Az Újbudai ÁSZER szeptemberi ülését Nagy Renáta c. r. alezredes meghívására a BRFK Bűnmegelőzési Osztály Bűnmegelőzési Centrumában tartja, ahol a tagszervezetek képviselői a legkorszerűbb bűn és baleset-megelőzési módszerekkel ismerkedhetnek meg.

Hírek

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...

Mindig nagy öröm, ha tehetek valamit a körzetemben...

A FICSAK, az Összefogás XI. Sportegyesület és a...

Az új korszerű épületben jelenleg 11 védőnői...

Nemzetközi nőnap alkalmából idén is megrendezésre...

Sajtótájékoztatót tartottunk, ahol büszkén mutattuk...

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként vettem...

A mai napon őszinte örömmel fogadtam, hogy Orbán...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...