Hírek

Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer Újbudán

Király Nóra, XI. kerületi alpolgármester lett az elnöke az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelynek célja a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés.
Az áldozatvédelmi modellprojektet néhány éve Józsefvárosban dolgozták ki és alkalmazták. A kiemelkedő siker hatására a programot egyre több településen bevezetik a helyi önkormányzat és a rendőrség szervezésében, támogatásával. Az ÁSZER-modell a legtöbb esetben hatékonyabbá teszi a településeken működő állami, és civil szervezetek együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése céljából végzett tevékenységek terén.

Az Újbudai ÁSZER 2016. júliusban megtartott alakuló ülésén a tagszervezetek egyhangúlag Király Nóra alpolgármestert választották a szervezet elnökének.

Liskány Csaba, Újbuda rendőrkapitánya szerint az áldozatok érdekeinek érvényesítése nem érhet véget az ügyintéző felvilágosításaival, tanácsaival. A segítségnyújtásnak az áldozat helyzetének megnyugtató rendeződéséig kell tartania.

A program egyik célja az áldozatok és a velük történt események megismertetése a programban résztvevők és a döntéshozók számára. A bűnesetekből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak, a tanulságok levonásával bűnmegelőzés hatásfoka javulhat. A megszerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány szakmai fejlődéséhez.

Király Nóra elnökként kiemelte: fontos eleme a rendszernek, hogy a múltban már áldozattá vált polgártársak elkerüljék az újabb, ellenük irányuló bűncselekményeket, az áldozatok pedig tájékoztatást kapjanak az elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeiről. Az ÁSZER-program keretében az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelyek igazodnak a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.

Az Újbudai ÁSZER egyik első tevékenysége, hogy a rendőrség és az önkormányzat által elkészített „Bűnmegelőzési kisokos” című kiadványt hozzáférhetővé teszi Újbuda lakói számára, amelyből hasznos információk szerezhetők az áldozattá válás elkerülése, illetve a segítségnyújtás igénybevételének lehetősége témakörében. A rendőrség valamint az önkormányzat (és intézményei) mellett a programban részt vesznek az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

Az Újbudai ÁSZER szeptemberi ülését Nagy Renáta c. r. alezredes meghívására a BRFK Bűnmegelőzési Osztály Bűnmegelőzési Centrumában tartja, ahol a tagszervezetek képviselői a legkorszerűbb bűn és baleset-megelőzési módszerekkel ismerkedhetnek meg.

Hírek

Az apák napi programunkat az immár hagyományosnak...

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női...

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) „Családban a...

Sok kis – és nagy lábra is felkerült a síléc a...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...