Hírek

Család és/vagy karrier?

Novák Katalin államtitkár szerint mindkét lehetőség nyitott a magyar nők részére. Király Nóra újbudai alpolgármester, ötgyermekes édesanya saját példáján keresztül mutatta be, hogy a kettő jól működhet együtt. Három, sikeres, karrierje csúcsán járó, még gyermektelen fiatal hölgy (Fejérdy Zsófia, Pekár Dóra és Sánta Nóra) is elmondta a témával kapcsolatos véleményét.

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: a nők bizonyos területeken többletfeladatokat látnak el, ezeket kell kompenzálni. Kormányzati oldalról olyan keretrendszer megteremtése a feladat, amely a lehető legnagyobb mozgásteret, az összehangolás lehetőségét adja számukra, erről szól a gyed extra és a bölcsődei rendszer bővítése is. A jó családpolitika a nők érvényesüléséhez is hozzájárul, és lehetőséget teremt arra, hogy akár a családi hivatást, akár a szakmai karriert vagy a kettőt együtt is választhassák.

Személyes tapasztalat

A beszélgetés moderátora Király Nóra volt, aki öt kisgyermeke nevelése mellett Újbuda alpolgármesteri teendőit is ellátja. Kifejtette, hogy már a gyermekei születése előtt is nagyon szerette önkormányzati képviselői munkáját, amit nagy lendülettel végzett, így a gyerekek születése után sem tudott és nem is akart ettől elszakadni. Sok szervezést, utánajárást igényelnek ezek a feladatok, azonban ha elfárad a munkájában, feltölti a családja és ez fordítva is igaz.

Szerencsésnek mondja magát, amiért a tágabb családjára is számíthat a gyerekek ellátásával kapcsolatban. Fontos még számára az is, hogy hetente háromszor-négyszer elmehessen sportolni, ugyanis ez szintén sok-sok energiával tölti fel. Tapasztalata szerint a közvélemény az ún. „nőies” témákkal kapcsolatban hitelesebbnek tartja a nők üzleti, közéleti szerepvállalását, mint például a közbiztonság, vagy akár az ipar területén dolgozó hölgyekét, így még mindig nagy szükség van a társadalmi szemléletmód alakítására.

A siker a határozott célokon és a kitartáson múlik
Fejérdy Zsófia, a Promobox Kft. ügyvezetője szerint fontos, hogy egy nő önálló egzisztenciát teremtsen, legyenek saját sikerei, azonban értékrendje szerint az apa, a férfimögött kell állniuk a családtagoknak, hiszen ő a „szilárd alap”. Ha önálló családot alapít, ezt tartja majd szem előtt, amellett, hogy a vállalkozását továbbra is felügyeli.

 

Az üzleti életben való boldogulás szerinte a felkészültségen, kitartáson és mindenekelőtt a határozott célkitűzésen alapszik.
Fontosnak tartja azt is, hogy a vállalkozás mindig, akár kis lépésekben is, de kövesse a dinamikusan változó világ igényeit.

A karriert hasznos már az egyetemen megalapozni
Sánta Nóra az Effemine, az egyetemista és frissdiplomás nők pályáját támogató diákszervezet húszas éveinek elején járó elnöke lényegesnek tartja, hogy a diákok már az egyetemi évek alatt szerezzenek olyan ismereteket, (tréningek, konferenciák során) amelyeket a munkahelyen, vagy az álláskeresésnél hasznosítani tudnak.

 

Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy magabiztosan és ismeretanyagokkal gazdagodva kezdjék az új életüket, munkájukat, ahová a gyermekszülés után is örömmel visszavárják őket, illetve nagyobb eséllyel kínálnak számukra otthon végezhető feladatokat.
Segítenek majd a nagyszülők is
Pekár Dóra a Kaptár, azaz a kávézóval összekötött közösségi munkahely alapítója a nők üzleti életben való megítéléséről is beszélt. A sztereotípiákkal kapcsolatban  elmondta, egy fiatal nőnek sokkal határozottabban, összeszedettebben és felkészültebben kell a tárgyalóasztal mellé ülni, mint egy középkorú férfinak, ahhoz, hogy egyformán komolyan vegyék őket.A küszöbön álló családalapítást tervezgető ifjú vállalkozó nem szeretne választani a család és a karrier között, úgy érzi, nem is kell, hiszen a nagyszülők, de akár bébiszitter segítségét is kéri majd néhány órára. Véleménye szerint a gyerekeknek jót is tesz, ha nem csak az édesanyjukkal töltik a napot, hiszen sokat tanulhatnak más személyiségű, mentalitású emberektől.

Összefoglalva elmondható, hogy ma Magyarországon egyre többen vállalják a gyermeknevelést és a munkájukat egyszerre és egyre többen (a jelenlévő diákok elmondása alapján is) úgy tervezik az életüket, hogy ezt a két hivatást párhuzamosan végzik majd.

Hírek

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...

Mindig nagy öröm, ha tehetek valamit a körzetemben...

A FICSAK, az Összefogás XI. Sportegyesület és a...

Az új korszerű épületben jelenleg 11 védőnői...

Nemzetközi nőnap alkalmából idén is megrendezésre...

Sajtótájékoztatót tartottunk, ahol büszkén mutattuk...

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként vettem...

A mai napon őszinte örömmel fogadtam, hogy Orbán...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...