Hírek

Figyelemfelhívás a láthatatlan munka világnapján

Április első keddjén Magyarországon is egyre többen figyelnek az ún. „láthatatlan munka” világnapjára. Újbudán a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tagjai szerveztek figyelemfelhívó rendezvényt e nap kapcsán.

Az említett szervezetek 2016. április 5-én délelőttre Újbuda egyik forgalmas helyén lévő kávézóba hívták mindazokat, akik szívügyüknek tekintik a családi munkamegosztást.
Király Nóra, a FICSAK alapítója köszöntőjében elmondta, hogy a család kiegyensúlyozott életéhez elengedhetetlenek azok az erőfeszítések, melyekért fizetés ugyan nem jár, de hihetetlen energiát, kreativitást, türelmet és persze rengeteg időt igényelnek.
A házimunka, a gyermeknevelés, a beteg családtag ápolása hagyományosan női feladatok, de megváltozott világunkban a férfiak szerepe is egyre nagyobb ezeken a területeken.

Fontosnak tartotta leszögezni, hogy egyetlen helyesnek kikiáltott családmodell sem létezik. Vannak, akik a hagyományos szerepfelosztás mellett teszik le továbbra is a voksukat, de ma már azon sem lepődünk meg, ha a nő a családfenntartó, és a férfi marad otthon a gyerekekkel.
Véleménye szerint a harmonikus, kiegyensúlyozott családi élet alapja az egymásra való odafigyelés, egymás munkájának értékelése, legyen az akármilyen apróság.

Az ötgyermekes édesanya elmondta továbbá, hogy kulcsfontosságúnak tartja a gyerekek házimunkába való bevonását is, akik még játéknak felfogva, örömmel végzik azt, a későbbiekben pedig beépül a napirendjükbe is.

A köszöntő után Léder László, pszichológus, az “Apa-füzet” szerzője és Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom képviselője beszélgetést indítottak a láthatatlan munka minél gördülékenyebbé tételével kapcsolatban, amelybe bekapcsolódtak a jelenlévő érdeklődők is, majd 11 órától Kriston Andrea testreform tréner tartotta meg „Láthatatlan folyamatok hatása a családok egészségére” c. előadását.

A közvetlen, tabuk nélküli előadás nagy sikert aratott a jelenlévők körében.

“A FICSAK a következő években még hangsúlyosabbá szeretné tenni ezt napot, és minden évben másképp hívja majd fel a figyelmet a láthatatlan munkára.” – tette hozzá Király Nóra.

Hírek

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...

Mindig nagy öröm, ha tehetek valamit a körzetemben...

A FICSAK, az Összefogás XI. Sportegyesület és a...

Az új korszerű épületben jelenleg 11 védőnői...

Nemzetközi nőnap alkalmából idén is megrendezésre...

Sajtótájékoztatót tartottunk, ahol büszkén mutattuk...

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként vettem...

A mai napon őszinte örömmel fogadtam, hogy Orbán...