2016. október 22-én délelőtt közel 200 gyermek és szüleik gyülekeztek az újbudai Dzsungeles játszótér mellett felállított regisztrációs sátornál, ahol az 56-os forradalom tiszteletére rendezett futóversenyt az Összefogás XI. Sportegyesület, Király Nóra, újbudai alpolgármester, Gazdagrét önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére.

Király Nóra köszöntötte a megjelenteket és elmondta, éppen három éve, hogy az első futóversenyt megszervezte, amikor a futópálya átadásra került. A pálya megépítését azért kezdeményezte, mert képviselőként és kisgyermekes édesanyaként egyaránt fontosnak tartja a rendszeres sportot, amely az egészséges élet elengedhetetlen része. Biztosította az indulókat arról, hogy nem távoznak üres kézzel, ugyanis 48 ajándékcsomag talál majd gazdára és emléklapot kap minden induló.

A kellemes őszi napsütésben nagy izgalommal várták a megmérettetést kicsik és nagyok. A bemelegítés után folyamatosan indultak a korcsoportokra és nemekre bontott futamok, amelyek közben az 56’ Forradalom és Szabadságharchoz illő zenék szóltak. Egy külön sátorban felpróbálhatták az érdeklődők a korhű katonai ruházatot, valamint  valódi kardot és más fegyvereket tekinthettek meg. A sátor mellett néhány soros összefoglalót is olvashattak a hatvan éve történtekről azok, akik fel akarták frissíteni, vagy gyermeküknek továbbadni történelemtudásukat.

A hangos szurkolás mellett, jó hangulatban lezajlott versenyek után a gyerekek és szülők finom meleg teát, vizet és almát kaptak.

A futamok a következő eredményekkel zárultak:

  1. kategória: (2012-2013-ban született)

lányok: 1.: Kundermann Nóra

  1. : Fekete Orsolya

3.: Pincési Dalma – megosztva Selmeci Dorka

fiúk:     1.: Honti Ádám

  1. : Belicza Richárd

3.: Horváth Magor

  1. kategória: (2010-2011-ben született)

lányok: 1.: Király Boróka

  1. : Pincési Szonja

3.: Kámán Emma

fiúk:     1.: Góczán András

  1. : Belicza Dániel

3.: Gelencsér Tamás Péter

III. kategória: (2008-2009-ben született)

lányok: 1.: Kálmán Luca

  1. : Novotny Petra

3.: Jánosi Flóra Csillag

fiúk:     1.: Kollin Vince

  1. : Pálóczi Bálint

3.: Belicza Bence

  1. kategória: (2006-2007-ben született)

lányok: 1.: Scholtz Enikő

  1. : Barócsi Emese

3.: Halász Lili

fiúk:     1.: Szendrei Toma

  1. : Veres Dávid

3.: Szabó-Pálffy Mátyás

  1. kategória: (2004-2005-ben született)

lányok: 1.: Jánosi Virág Eszter

  1. : Komár Karolina

3.:  Villányi Diána

fiúk:     1.: Széplaki Balázs

  1. : Barócsi Levente

3.: Vleskó Gergely

A VI. kategória (2002-2003-ban született) lány győztese Takács Dóra, a fiú első helyezett pedig Perduk Vajk lett.

Az 1998-2001-ben születettek versenyének lány győztese Jánosi Lilla Zsuzsanna lett. A felnőttek között indult mindenki, aki 1997 előtt született. Közülük a három leggyorsabb női versenyző:

 1.: Vinicei Andrea

  1. : Szekeres Daniella

3.: Ábránné Csizmadia Andrea lettek.

A férfiak/fiúk közül

             1.: Pincési Balázs

  1. : Böröck Szabolcs és

3.: Pap Gábor állhattak a dobogóra.

Király Nóra átadta a versenyzőknek járó díjakat, majd elmondta, hogy mindenki, aki sportol, nyertes, hiszen a passzív pihenés helyett kijött a friss levegőre és bátran összemérte erejét, felkészültségét a többiekkel, mindamellett jól szórakozott és sokat tett az egészségéért.

Ahogy az elején elhangzott, valóban nem távoztak üres kézzel a kis (és nagy) versenyzők, így biztosan még egyel több kellemes emlékük kapcsolódik majd a sporthoz. Ezt segítették a tombolasorsolás sportos és hasznos nyereményei is.

„Átadása óta minden évben kétszer szervezünk itt futóversenyt, amely ezalatt hagyománnyá vált. Az egyre népszerűbb versenyre már nemcsak a környékről, de a kerület távolabbi részéről is érkeznek érdeklődők, ezért a továbbiakban is folytatni szeretném ezt a hagyományt. Biztos vagyok benne, hogy ez a vidám, családi élmény minden alkalommal egy-egy kicsit hozzátesz a gyerekek sporthoz való pozitív hozzáállásához, és ki tudja, talán a jövő olimpiai bajnoka is egy ilyen versenyen kap kedvet a futáshoz” – tette hozzá Király Nóra, Újbuda alpolgármestere.