Megtartotta alakuló ülését a két hiánypótó egyesület, a Ficsak és a NőiSzem. A rendezvényen jelenlévő Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, képviselőasszony, Novák Katalin ifjúsági és családügyi államtitkár és Király Nóra, a két egyesület elnöke egyetértettek abban, hogy hazánkban a nők társadalmi szerepvállalását és a fiatal családosokat támogatni kell.

A Fiatal Családok Klubja (FICSAK) és a Mindennapok Női Szemmel (NőiSzem) egyesületek életre hívója, Király Nóra Újbuda alpolgármestere, önkormányzati képviselő elmondta, hogy olyan szervezetekről van szó, amelyek a nők és a családok összefogását, érdekeinek képviseletét a mai kor szellemében, modern és fiatalos módon látják el.


A FICSAK célja, hogy a kormány törekvéseivel összhangban minél több fiatal családost szólítson meg, fogjon össze, segítsen, karolja fel ötleteiket, törekvéseiket, valamint arra buzdítsa a fiatalokat, hogy bátran vágjanak bele a családalapításba.

A NőiSzem életkortól, érdeklődési körtől, családi állapottól függetlenül minden nőnek szeretne segítséget nyújtani, abban, hogy élhessen a választás szabadságával, akár karriert szeretne építeni, akár gyermekeket nevelni, akár a kettőt együtt.

Király Nóra elmondta, hogy ötgyermekes édesanyaként ő is azok közé a több ezer nő közé tartozik, akik ezeket egyszerre szeretnék megvalósítani, hiszen így érzi teljesnek az életét.

Az egyesület célja, hogy a köztudatban feloldja azokat a sztereotípiákat, amelyek szerint ezek kizárják egymást. A nők érzelmi adottságaiknak, empátiakészségüknek köszönhetően más szempontból is meglátják a társadalom számára fontos tennivalókat, mint a férfiak, vagyis megmutatják, hogy milyenek a mindennapok női szemmel.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyi államtitkár elmondta, saját életében is napi szinten tapasztalja a család és a hivatás összeegyeztetésének kihívásait. Ma Magyarországon a 30 év feletti nők jelentős többsége édesanya, így a családok támogatása őket kiemelten szólítja meg. Elmondta, hogy a nőpolitika nem csak a nők és pláne nem csak a férfiak ügye, hanem mindannyiunk közös felelőssége.

A kormány választási lehetőséget kínál. A saját döntéseket olyan intézkedésekkel támogatja, mint a most bővült Gyed extra, a családi típusú adózás vagy a bölcsődei rendszer megújítása. Hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy bárkit buzdítanának a kisbaba nevelése melletti főállású munkára, ezzel csak azoknak az édesanyáknak a „büntetését” szüntették meg, akik korábban nem kaptak Gyed-et, ha főállásban a munkahelyükön is helyt próbáltak állni. A GYES harmadik évének visszaadása éppen arra ad lehetőséget, hogy hosszan szentelhesse egy szülő a gyermeknevelésnek idejét.

Az államtitkár elmondta, hogy felmérések szerint Európában, így Magyarországon is kevesebb gyerek születik meg, mint amennyit a fiatalok a kapcsolatuk kezdetén terveznek, ezért a kormány olyan intézkedéseket támogat, amellyel teljesülhetnek a kezdeti tervek, ezért a Ficsak házasságra, gyermekvállalásra ösztönző törekvését maximálisan támogatja.

A család szerepét azért is tartja mindennél fontosabbnak, mert a minket érintő felgyorsult és nagy mennyiségű információáradat ellenére – egy nemrég készült felmérés szerint – a fiatalok nagy része a családjától származó információkat tartja ma is a leghitelesebbnek.


Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke üdvözölte a FICSAK és a Női Szem Egyesületek létrejöttét, rámutatott azok hiánypótló és fontos szerepére. Kiemelte, hogy a mai bizonytalan környezetben az egyetlen biztos pont életünkben a család. Az újonnan létrehozott szervezeteknek pozitív üzenetekkel, jó példákkal kell a fiatalok számára vonzóvá tenni a családalapítást és gyermekvállalást. Hangsúlyozta, örömmel tölti el és büszkeséggel gondol arra, hogy Magyarország a kormány intézkedéseinek köszönhetően egy családbarát ország, ahol a gyermek érkezése öröm, családban élni öröm és nem csupán a problémák halmaza..” Én a legbüszkébb a három gyermekemre és az unokámra vagyok – mondta, ők jelentik számomra az élet értelmét. Jó egy olyan országban élni, ahol nőként nem kell félni, ahol biztonságban tudhatom a családom. Egyedülállóak azok az intézkedések, amit a magyar kormány a családok érdekében tett. Legyünk büszkék erre!”