Hírek

Nagyszülők ünnepe

Szeptember első vasárnapja a Nagyszülők Világnapja. Erre hívja fel a figyelmet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,(NOE) a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) közös rendezvénye pénteken, Újbudán.

Ez az ünnep az Egyesült Államokból származik, de több európai országban – például Nagy-Britanniában és Németországban – is elterjedt. Magyarországon a három szervezet már tavaly is megemlékezett a nagyszülőkről.
Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke bejelentette, hogy megalakult a szervezeten belül a nagyszülői tagozat, amely az idősek megváltozott képességeinek elfogadását, családon belüli szerepeinek hangsúlyozását, de akár álláskeresési nehézségeiket is megkönnyíti.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere elmondta, fontosnak tartja, hogy a fiatalok hagyományt teremtsenek ennek a szép ünnepnek is, csakúgy, mint a gyermeknapnak, az anyák napjának és a köztudatban egyre inkább elterjedő apák napjának.
Az ötgyermekes, rendszeresen sportoló édesanyja saját családját hozva példának elmondta, a gyermeknevelést, a sportot és a hivatását el sem tudná képzelni a szülei segítsége nélkül.
Azoknak, akiknek ez nem adatott meg, már évek óta szerveznek a Ficsak önkéntesei olyan rendezvényeket, ahol azok a fiatal szülők, akik vagy már elveszítették a szüleiket, vagy távol élnek tőlük, találkozhatnak magányosan élő, idősekkel, beszélgethetnek és jó esetben „pótcsaládra találhatnak a pótnagyik”.  Nagy örömmel látja, hogy ezt a kezdeményezést egyre több civil szervezet is adoptálta.

Ez a korosztály tehát nagyon fontos a családok számára. Nemcsak a nagypapa esti meséi, a nagymama utánozhatatlan sütijei, baracklekvárjai, a gyerekek és a háztartás körüli segítsége ér kincset, hanem az évek során szerzett tapasztalatok, tanácsok is, amelyekből mi, fiatalok tanulhatunk, tehát nagyon vigyáznunk kell rájuk – tette hozzá Király Nóra, aki ezzel kapcsolatban még felhívta az idősek figyelmét a testi és lelki egészség megőrzésének érdekében a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra, valamint a hasonló korú társaság, a mozgás és a kulturális, szórakoztató események fontosságára.

Hírek

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...