Hírek

A nagyszülőket köszöntötte a FICSAK

Szeptember első vasárnapján, azaz idén szeptember 3-án a nagyszülők világnapját ünnepeljük.

Ez alkalomból szervezett sajtótájékoztatót a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) egy gyermekközpontú könyvesboltban Budapesten.
Főként az anyák, illetve az apák napja van a köztudatban, de ezen a napon lehetőség adódik arra, hogy a családtagok megköszönjék a nagyszülőknek a sok segítséget, méltassuk a nagyszülők családban betöltött szerepét, és hiszen nélkülük, a több évtizedes tapasztalataik nélkül kevesebbek lennénk – mondta megnyitó beszédében Király Nóra, a FICSAK alapítója, aki hozzátette: „saját szüleimnél jobb nagyszülőket senkinek nem kívánhatok! Ezúton is köszönök nekik mindent”!

Meg kell becsülni a nagyszülőket, mert amelyik társadalom nem így tesz, az a gyökereit fogja elveszíteni – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a sajtóeseménye meghívottja.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, az a társadalom, amely elveszíti gyökereit, egy jövő nélküli társadalom, és ezért fontos a kormány számára, hogy családban, a család szerepében gondolkodjon, és a nagyszülőket is megbecsülje. Mint mondta, ezért a kabinet sok mindent tesz. Ide sorolta a nyugdíjak reálértékének megtartását, a nyugdíjprémium fizetését, de erről szólt a rezsicsökkentés időszaka is.
Az államtitkár megjegyezte, Magyarországon meg kell erősíteni a tisztelet kultúráját, és alapvető kérdés, hogy olyan társadalmat építsünk, amely a múltjából építkezik, a múlt történeteit pedig a nagyszülők tudják átadni gyerekeiknek, unokáiknak.

Jelen volt még meghívott vendégéként Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok is, aki arról is beszélt, hogy idős korban is fontos a jó kondíció. Őt ebben kis unokái is segítik, ami nagy természetesen nagy boldogságot okoz számára.

Király Nóra beszélt arról is, a FICSAK létrehozta a “pótnagyi programot”, amelynek lényege, hogy a család nélküli idősek, illetve a nagyszülőktől távol élő családok egymásra találhatnak és segíthetnek egymásnak.

Csécsei Éva pszichiáter arról beszélt, hogy a 2010 után született úgynevezett alfa generáció, akik már a digitális korba születtek, nagy kihívást jelentenek a nagyszülőknek. Erre fel lehet és kell is készülni, hiszen az időskori tanulás a legjobb lehetőség a szorongás, a leépülés ellen – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatót kellemes, kötetlen beszélgetés követte, ahol kisgyerekeknek olvastak mesét a nagymamák, pótnagymamák.

Az eseményről készült összeállítás itt tekinthető meg:

Hírek

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...