Jegyescsomaggal köszöntötte a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a házasulandókat február 15-én a VIII. kerület házasságkötő termében a Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

Király Nóra, a FICSAK alapítója a sajtótájékoztatón röviden vázolta a FICSAK házasságról alkotott elképzelését és azt, hogyan, milyen céllal született a jegyes csomag ötlete, majd bemutatta a doboz tartalmát:

Egy éve tökéletesítgetjük ezt a terméket. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtunk egymásra az ötletgazdával, a csepeli kötődésű Juhász Eszterrel, akivel közösen haladtunk tovább az általa megkezdett úton.

Bízunk abban, hogy Magyarország összes önkormányzatában minden jegyespár megkapja majd ezt a csomagot. A fő célja az, hogy megerősítsük a házasság intézményét, amely az egyesületünk lényeges célkitűzése is. Fontos, hogy a családot egyben tartsuk, rávegyük a fiatal párokat, hogy minél többen és minél fiatalabban merjenek megházasodni, gyermeket vállalni. Azt valljuk, hogy a családalapítás után nem áll meg az élet, hanem akkor teljesedik ki igazán. Próbáltunk olyan termékeket beletenni a Jegyescsomagba, amelyek segítenek egy életen át megőrizni a boldog kapcsolatot. A doboz lelke a Baktay házaspár által írt „Jövőnk könyve”, illetve tartalmaz még egy gyűrűtartó párnát, egy köszöntőt a FICSAK és az önkormányzat részéről, egy Esküvői munkafüzetet, amely szintén praktikus tanácsokkal látja el a párt az esküvő szervezése kapcsán. Az elegáns doboz tartalma folyamatosan bővül, igazodva az újonnan felmerülő igényekhez – mondta el Király Nóra.

Nő a házasodási kedv

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarországon a házasság nem ment ki a divatból, sőt reneszánszát éli. Hangsúlyozta, a Házasság Hetében azokat ünnepeljük, akik mernek igent mondani egy közös életre és arra is vállalkoznak, hogy közösen fognak családot alapítani és gyermekeket nevelni.

Hozzátette, húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly: 2016-ban csaknem 100 ezer fiatal mondott igent. Ez az adat azért jelentős, mert 1990 és 2010 között a felére esett vissza a házasságkötések száma Magyarországon, ám a trend 2010-ben megfordult, azóta egyre népszerűbb a házasságkötés, és ezzel párhuzamosan a válások száma is csökkent.

Adókedvezmény a fiatalok házasoknak

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány családtámogatási rendszere sok lehetőséget kínál, és nemrég a fiatal házasok adókedvezményét is bevezették, ami havonta 5 ezer forintot jelent és két éven keresztül igényelhető. Ez a családi adókedvezmény előszobájának tekinthető, ahogy a házasság a gyermekvállalás előszobájának – fűzte hozzá.

A jegyes csomagot Novák Katalin rendkívül kedves gesztusnak nevezte a civil oldalról, és hozzátette: a csomagba fog kerülni egy kiadvány is, amely a házassági és a családi adókedvezményről szól.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere elmondta, nagy öröm számára, hogy Magyarországon elsőként a józsefvárosi jegyespárok kapnak Jegyescsomagot. Bízik benne, hogy a többi polgármester is követi a jó példát.

A jövőben is igyekeznek minél több alkalommal megmutatni, hogy – a kormány családpolitikájával összhangban – elismerik és tisztelik a házasság és család intézményét.

Egy fiatal pár a bemutató során vehette át az ajándékot, amelynek nagyon örültek és elmondásuk szerint nagy hasznát veszik majd.

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!