Kedves Olvasók!

Először is a FICSAK alapítójaként szeretném megköszönni, hogy anyák napi kisfilmünket olyan sokan megnézték és azt is, hogy véleményüket nem rejtették véka alá. (A film itt tekinthető meg: http://www.kiralynora.hu/hirek/617 )

Számítottunk rá, hogy azt támadások fogják érni, ezt előre borítékolni lehetett. A szingliséget és a gyermektelenséget favorizáló cikkekkel, posztokkal szembe menve mi mégis bátran, és büszkén vállaljuk, és hirdetjük, hogy anyának lenni, családban élni jó! A megvalósítással nyilván lehet vitatkozni, állunk elébe, örülünk, ha ki tudjuk fejteni bővebben is az álláspontunkat a témában! Alapvető célunk az volt, hogy elérjük a 30 év alatti fiatalokat elsődleges kommunikációs csatornájukon, a közösségi médián keresztül.

A videó elérési mutatóit tekintve azt hiszem, elégedettek lehetünk. Választhattunk volna egy sokkal kevésbé vitaindító tematikát, pl., hogy anyukák kezükben cuki gyerekeikkel mesélnek arról, miért jó anyának lenni, de akkor valószínűleg fele ennyien sem kattintottak volna rá. Miközben maximálisan tiszteletben tartjuk mindenkinek a gyerekvállalással kapcsolatos felfogását – hiszen az magánügy – a magyar családok érdekeit szem előtt tartó civilszervezet képviselőiként, nem mehetünk el szó nélkül a mellett a jelenség mellett, hogy egyre többen 30 év felett vállalnak csak gyereket. A halogatás hátterében véleményünk szerint sok esetben abszolút valótlan félelmek állnak, ezeket szerettük volna eloszlatni kisfilmünkkel: – tapasztalatból tudjuk, hogy a karrierépítésben semmiről nem marad le az a nő, aki már a húszas éveiben gyermeket szül. Korábban soha nem látott mértékben igyekszik az állam is segíteni a kismamák gyermek melletti munkavégzését (ld. Gyed extra, bölcsőde-építési támogatások, kismamák utáni munkáltatói adókedvezmények stb.). A nagyszülők is nagyon sokat segíthetnek ezen a téren, a modern kütyüknek köszönhetően pedig lehet otthonról is dolgozni, bár a rugalmas munkarend terén még bőven van hova fejlődnünk. Szerencsére azonban egyre több munkáltató veszi észre, hogy megéri anyukákat foglalkoztatni, mert precízek, jó a szervezőkészségük, és a gyerek mellett megtanulták hatékonyan beosztani a rendelkezésükre álló időt.

Sportolás, tanulás, korábbi hobbi, szórakozás: ezeket szülőként sem kell feladni! A hétköznapi teendőkben sokat segíthetnek a nagyszülők, vagy pl. az Otthon Segítünk Alapítvány ingyenesen igénybe vehető munkatársai (OSA). Már több egyetemen működik baba-mama szoba, és egyre több konditeremben vigyáznak szakképzett gyerekfelügyelők ingyenesen a gyerekekre, amíg a szülők sportolnak. Sokan azt sérelmezik, hogy a kisfilmünk főszereplői a középosztályhoz tartoznak. Kutatások bizonyítják, hogy a szegényebb társadalmi rétegekben nem jelent problémát fiatalon gyermeket vállalni. A legérintettebbek e tekintetben a „nagyvárosi”, értelmiségi nők, ezért céloztuk meg őket.

Forgatási helyszínül azért választottuk a MOM Sportot, mert annak vezetője, Buranits Ildikó a kezdetektől támogatja a Fiatal Családosok Klubjának célkitűzéseit, most pl. azzal, hogy ingyenesen biztosította számunkra a helyszínt. Aki a kákán is csomót keres, ebbe is bele tud kötni, ahogy abba is, hogy miért ábrázolunk egy két gyermekes anyukát vidáman, csinosan…Nos azért, mert nagyon sok vidám és csinos anyuka van ebben az országban, akinek rengeteg energiája van abban, hogy olyan, amilyen.

Az anyaság nyilván sok fáradsággal, fáradozással is párosul. Nem titok, hogy mindannyiunk életében vannak mélypontok, de mi most, anyák napja alkalmából inkább azokra a csodálatos pillanatokra fókuszálunk, melyek nem elveszik, hanem inkább meghozzák a fiatalok kedvét is a gyermekvállaláshoz.

Az anyaság szerintünk több boldogsággal, és kevesebb lemondással jár, mint ahogy korábban gondoltuk, ezért bíztatjuk a fiatalokat, hogy merjenek belevágni, és ha kérdésük lenne, forduljanak bizalommal a Fiatal Családosok Klubjához! 🙂

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!