Hírek

Fontos témák a FICSAK tusnádfürdői rendezvényén

Kerekasztal-beszélgetést rendezett a Fiatal Családosok Klubja 2017. július 20-án és 21-én a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A beszélgetések olyan fontos témákat boncolgattak, mint a nők szerepe a gazdaságban, helyettesítheti-e az iskola a családokat a férfi-nő szerepek átadásában, vagy milyen segítséget kapnak a fiatal nők és a családok a magyar kormánytól.

Király Nóra, a FICSAK alapítója, a július 20-i beszélgetés után elmondta: az eszmecsere célja a nők munkaerőpiaci jelenlétének ösztönzése, a vállalati struktúrákban betöltött szerepük erősítésére volt.

A Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Horváth Viktória, kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövet, Biró Rozália Ibolya, romániai parlamenti képviselő, Voller-Szenci Ildikó az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese,  brüsszeli kirendeltség-vezető, Fejérdy Zsófia, a Promobox Kft ügyvezető-tulajndonosa, Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógiaszövetség, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képviseletében, Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármesterének részvételével lezajlott beszélgetésen egyebek mellett olyan kérdések is felmerültek, hogy a térség versenyképességében milyen szerepet játszhat egy családpolitikával összhangban kidolgozott támogató rendszer, mely a 21. század kihívásait a család és munka egyensúlyának megteremtésével, az egyszülős családok a kihívásainak figyelembevételével, a nem tipikusan női szakmák promotálásával, és a női képességek azonosításával kezeli. Szó esett továbbá az apák és férfiak családon belüli szerepvállalásának erősítéséről, szükségességéről is.

Július 21-én szintén a nők és a családok voltak a főszereplői annak a beszélgetésnek, amelyen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rónaszékiné Keresztes Monika a budapesti Fidesz alelnöke, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa, Kolozsvári Tibor a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke vett részt.

Családbarát minősítés

Novák Katalin kiemelte: nem csak egy ország, hanem az egész nemzet számára fontos a családbarát gondolkodás. Ez egy meglévő értékrend és kitűzött cél is egyben. Hozzátette: azt szeretnék, ha a családbarát gondolkodás a mindennapokban jelenlévő valóság lenne, erre a magyar emberek többsége is vágyik. Utalt arra a közelmúltban készült reprezentatív kutatásra, amelynek eredményei azt mutatják: a 15-29 éves magyar fiatalok alapvetően családcentrikusan gondolkodnak, ezeket az értékeket tartják fontosnak.

A kormány feladata, hogy a feltételeket ehhez megteremtsék, azaz családbarát legyen az iskola, a közigazgatás. Jelezte: a családok évéhez kapcsolódva jövőre elindul egy olyan program, amelynek célja egy minősítési rendszer kialakítása. Ez tartalmazza majd a konkrét feltételeit annak, mikor mondhatják például egy fesztiválra, étteremre, hogy családbarát. Emellett az új fejlesztéseknél kötelezően meghatározott minimumokat is előírnának – jelezte Novák Katalin.

A családok támogatása

Azon kellene az európai vezetőknek elgondolkodniuk, mi az oka annak, hogy a fiatalok vágynak családra, szeretnének családot, de mégis nagyon kitolódik a gyermekvállalás, illetve, hogy a vágyott gyermekek sokszor nem születnek meg. A magyar kormány a lehető legtöbb támogatást kívánja biztosítani a gyermekvállaláshoz, és ez nem kizárólag anyagi segítséget jelent – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

A FICSAK a fiatalokat segíti

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta: a kormányzati intézkedések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a demográfiai mutatók pozitív irányba mozduljanak és megerősödjön a család intézménye. Elmondta továbbá, hogy a FICSAK létrejöttének egyik oka, hogy a családalapítási, párválasztási, együttélési kérdésekben bizonytalan fiataloknak segítséget nyújtson

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arról beszélt: vannak olyan gyerekek, akiknél a családi minta, a család élete nem olyan, mint amilyet az iskola tud kínálni, és bizonyos dolgokat az oktatási intézmények kénytelen pótolni. A sokszor említett finn példát hozta fel, ahol először társadalmi párbeszéd indult arról, hogy milyenek legyenek a finnek 50 év múlva. Felvetette, hogy ilyen típusú párbeszédre Kárpát-medence- szerte szükség lenne.

Kolozsvári Tibor, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója szerint a magyar kormány családpolitikai intézkedései nem csak szolgáltatásokat nyújtanak, hanem ösztönzik a családokat a gyermekvállalásra. A családra befektetésként tekintenek, ez Romániában nincs így – mutatott rá, hozzátéve: “márpedig aki nem vet, az nem fog aratni”- hangzott el a Fiatal Családosok Klubjának rendezvényén.

 

Hírek

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...