Hírek

Konferencia a nőnap alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került megrendezésre az az exkluzív nőnapi konferencia, amelyet a Király Nóra által alapított NőiSzem Egyesület és a Batthyány-Schmidt Margit elnökletével működő Magyar Női Unió szervezett.

Az eseményt Lovász Irén, népdal énekes nyitotta meg, majd Király Nóra köszöntette hölgytársait és a vendégeket, majd bemutatta a NőiSzem Egyesület exkluzív nőnapi kiadványát. A külön erre a jeles napra készült, „Női lélek férfi szemmel” című ünnepi katalógusban politikusok, színészek, neves közéleti személyiségek méltatják a hölgyeket.

http://www.kiralynora.hu/kiadvany

Király Nóra elmondta, nőnek lenni ebben a világban egyrészt rendkívül hálás feladat, másrészt igen nehéz is. “Mi egyszerre vagyunk gyengéd, gondoskodó édesanyák, keményen dolgozó nők, megértő feleségek. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Büszkeség tölti el a szívemet, hiszen tavaly negyed ennyien voltunk, most pedig több mint négyszázan regisztráltak rendezvényünkre. Színültig megtöltöttük a csodálatos Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét. A kiadványunkon kollégáinkkal együtt hónapokon át dolgoztunk, és nagy büszkeség számomra, hogy ezen a napon bemutathatom. 56 ismert közéleti szereplő, művész, sportoló, politikus mondja el rövid üzenetét nőnap alkalmából a hölgyeknek. A több tucat elgondolkodtató, megható és kedves írást tartalmazó könyvecskét az év minden szakában örömmel forgathatják”- fogalmazott az alapító.

Ezután  Balog Zoltán miniszter úr köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, Magyarországon “páratlanul nagyvonalú” a családpolitika. 2010 óta nyolcvan százalékkal emelték a családtámogatásra szánt összeget, 2017-ben 1741 milliárd forint támogatást biztosítanak a költségvetésből a magyar családoknak. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék – közölte a miniszter.

 

Nőtt a házasságkötések száma

 

Az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre – mondta az emberi erőforrások, majd bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 

A miniszter azt hangoztatta, a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék “vesztesnek” magukat.

 

Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat év alatt 50 százalékkal nőtt.

Jelentős előrelépés történt a férfi-női bérkülönbség terén is: az Eurostat adatai szerint négy éve még 20,1 százalékos volt a különbség, a legfrissebb adatok szerint azonban sikerült elérni, hogy a 16,3 százalékos uniós átlag alá csökkenjen a különbség – mondta a bizottság elnöke.

A választás szabadsága

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb boldogságforrást a három gyermeke jelenti. Elmondta, hogy a kormány alapvetően a választás szabadságát szeretné megadni a nőknek: aki szeretne, a GYED Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után vissza tud menni dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Ám aki szeretné, megteheti, hogy akár három évig is otthon maradhat. A cél most a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. Államtitkár asszony felhívta a figyelmet a „Nők a Családban és a munkahelyeken” című új pályázati kiírásra: kilenc milliárd forintos támogatást fordít a kormány arra, hogy támogassa helyi szinten a nők atipikus munkavégzési lehetőségeinek segítését.

Dunai Mónika, a Női Méltóságért Albizottság elnöke a NőiSzem Egyesület elnevezése kapcsán kiemelte, hogy a női szem mellett a női lélek és a női ész az, ami folyamatosan egyengeti a családok és a társadalom sorsát.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára klasszikusokat idézve méltatta a hölgyeket beszédében, és rávilágított a nemzetgazdaságban és a családok életében betöltött kiemelt jelentőségükre.

Szándéknyilatkozat a női sikerekért

Az eseményen sor került Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kezdeményezésére, egy közös szándéknyilatkozat aláírására is, melynek alapvető üzenete, hogy a nők testi-lelki egészsége a kulcsa a családok és végső soron az egész társadalom kiegyensúlyozott működésének is. A nők- és családok érdekeit képviselő civil szervezetek vezetői aláírásukkal vállalták, hogy a jövőben fokozottan segítik tagjaikat az egészségmegőrzés, valamint a munkahelyi és magánéleti sikerek megvalósítása terén.

Az esemény színvonalát emelte Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója is, aki személyes példákon keresztülmutatta be, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a karriert.

 

A női lélek harmóniája

 

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult. Neves szakértők – Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, Baktay Zelka és Baktay Miklós, pszichológusok és Plitz Zoltán, coach – igyekeztek választ adni arra az egyszerűnek tűnő, mégis rendkívül bonyolult kérdésre, hogy vajon mitől, kitől függ a női lélek harmóniája?

Az esemény minden résztvevőjét megajándékoztuk a Nőnapi kiadványunkkal, egy szál rózsával ésMága Zoltán, Prima Primissima díjas hegedűművész jóvoltából egy best of válogatás CD-vel.

Lesz folytatás

 

“Látva a sok lelkes érdeklődőt, hallva az előadások szünetében feltett kérdéseket, azt tapasztalom, hogy az ilyen jellegű konferenciákra nagy szükség van, ezért hasonlók  megrendezésével a jövőben is szeretném segíteni a magyar hölgyeket.” – fűzte hozzá Király Nóra, a NőiSzem alapítója.

Az eseményről video itt megtekinthető:

Hírek

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...