Hírek

Közösen a rák ellen

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) összefogásra szólította fel a hazai civilszervezeteket a rákellenes világnap alkalmából, február 3-án. A különleges eseménynek a Budapest XI. Kormányhivatala adott helyet.

Király Nóra, a FICSAK alapítója elmondta, mindannyiuknak nagyon fontos az, hogy a rákszűrésre, a megelőzésre felhívják a figyelmet, ezért a mai napon egy szándéknyilatkozatot írnak alá a csatlakozó civil szervezetekkel együtt.

Ennek tartalma szerint a saját csatornáikon folyamatosan kommunikálják azokat a felhívásokat, amelyek a rák megelőzéséről, egészséges életmódról szólnak.

Miután megköszönte a szakembereknek a szakmai segítséget, felkérte a meghívottakat, hogy mondják el gondolataikat ezzel a fontos témával kapcsolatban.

Nincs olyan szűrési program Európában, amely Magyarországon ne működne – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott, ebben az ügyben az egészségügyi ellátórendszer önmagában szinte tehetetlen: az embereknek kell úgy dönteni, hogy eljárnak a szűrésekre, ám a lakosság részvétele eddig rendkívül alacsony volt ezekben a programokban.

Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni ebben a harcban, arra van szükség, hogy a média kellő súllyal tájékoztasson az ügyről, és minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra, hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a rák mindannyiunk közös ellensége, ám még mindig kevés tudással rendelkezünk mind a megelőzést, mind a kezelését illetően.

Van azonban olyan tudás, amelynek a birtokában vagyunk, így sokat tudunk tenni azért, hogy megelőzzük a betegséget, illetve nagyon fontos a minél korábbi szakaszban való felismerés és terápia.

Mindenki gondoljon a családtagjaira is, hívja fel a rákszűrések fontosságára és az egészséges életmódra a figyelmet, és mutasson jó példát a környezetében élőknek – hangsúlyozta az államtitkár.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint a rák nem válogat, ám tudunk tenni a saját megbetegedésünk ellen. Minél több emberhez el kellene jutnia az üzenetnek, hogy mennyire fontos a megelőzés, hiszen a kór évente több tízezer magyar életét követeli – húzta alá. Magyarország kormánya az európai uniós támogatások kapcsán több mint 80 milliárd forintot költött kimondottan a daganatos betegségek megelőzésére, korai felismerésére, valamint gyógyítására szolgáló programokra.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke bejelentette: kommunikációs anyagokkal segítik a megelőzés fontosságáról szóló üzenetek eljutását a családokhoz. Fontos, hogy a szülőknek a gyermekek mellett is legyen idejük saját magukra és vegyenek részt a szűréseken – fűzte hozzá.

„Ötgyermekes anyukaként meglehetősen fontosnak gondolom, hogy szűrésekre járjunk mi, nők, és megfelelő életmóddal odafigyeljünk magunkra. Egy családban az édesanya áll a középpontban, főként ő irányítja, neveli a csemetéket, teremti meg a harmóniát, és tartja a fészek melegét. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Fordítsunk tehát időt és figyelmet magunkra, hogy egyensúlyban maradhassunk!” – mondta el Király Nóra.

Gyurkó Katalin és Király Nóra mellett Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke; Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke; Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke és Andrejkovics Katalin, a Ringató Alapítvány képviseletében írta alá a nyilatkozatot.

Videó:

Hírek

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...