Hírek

Nő-Köz-Pont és Jegyescsomag az egrieknek

Útravalóul Jegyescsomag

A kormány családbarát politikáját jól jelzi, hogy 2010 óta megduplázta a támogatásukra szánt összeget, a most induló két új kezdeményezés pedig Eger városában is ösztönzi a fiatalokat családalapításra és gyermekvállalásra – jelentette ki pénteken Nyitrai Zsolt azon a sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Király Nórával, a Fiatal Családosok Klubjának alapítójával.

Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester bevezetőjében elmondta, hogy Eger családbarát önkormányzat, hiszen a város érdeke, hogy minél több fiatal maradjon itt, illetve telepedjen le Egerben, mindehhez pedig a családokat, különösen a nőket kell segíteni. Ennek egyik formája a helyi Nő-Köz-Pont felállítása.

Kedvezmények a nők és a családok számára

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a kormány a családi adókedvezményekkel nagy és egyre növekvő támogatást nyújt az érintetteknek, a 2018-as költségvetésben pedig nem kevesebb, mint 1900 milliárd forinttal segíti a családokat. Ez a 2010-es évhez képest kétszeres növekedést mutat – tette hozzá.

Nem mellékes tény az sem, hogy a 2017-2018-as tanév elejétől minden magyar diák ingyen kapja majd a tankönyveket az első 9 évfolyamon. A sikeres családpolitikát jelzi az is, hogy 2010-hez képest hazánkban 40 százalékkal nőtt a megkötött házasságok száma, életbe lépett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszere, amelyet eddig 40 ezren vettek igénybe, s melynek segítségével mód nyílik 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, valamint 10 milliós igen kedvezményes hitel felvételére – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Említést kell tenni a NŐK 40 program sikeréről, melynek nyomán közel 200 ezer olyan hölgy mehetett nyugdíjba, aki negyven éves munkaviszonnyal rendelkezett – mondta.

Mint Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: fokozatosan javul a családi kedvezmények rendszere, a kétgyermekes családok 30, a háromgyermekesek pedig 33 ezer forintot írhatnak le az adóból gyermekenként, így például egy háromgyermekes pedagógus házaspár adómentesen veheti fel fizetését.

Jegyescsomag segíti a párokat

Király Nóra Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója két új kezdeményezésről számolt be. Az egyik az úgynevezett Jegyescsomag, amelyről elmondta, hogy több budapesti kerület és vidéki város is örömmel adja ezt a házasulandó pároknak megerősítve őket az életre szóló döntésükben. Eger az első megyei jogú város, ahol bevezetik ezt a támogatási formát.

A csomag tartalma – tette hozzá – egy könyv, amely hasznos tanácsokat ad a családnak a különböző problémák kezeléséhez, az esküvői munkafüzet, amely taglalja a legfontosabb tennivalókat az esküvő időpontjáig, valamit a gyűrűtartó párna, amely elengedhetetlen kelléke a templomi és a polgári szertartásnak.

Nő-Köz-Pont

A másik fontos kezdeményezés: Eger városa és a FICSAK közös konzorciumban indul az „Nők a családban és a munkahelyen” című pályázaton azért, hogy egy Női Információs és Szolgáltató Központ (Nő-Köz-Pont) jöhessen létre Egerben a nők támogatására és az atipikus (nem szokványos) foglalkoztatási formák elterjesztésére a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében – jelentette be Király Nóra.

Mint hangsúlyozta: 150-200 milliós támogatásra pályáztak annak érdekében, hogy segítsék a nőket, például olyan munkahelyek létesítésében és felkutatásában, amely távmunkával lehetőséget ad az érintetteknek, hogy a családdal, a gyerekekkel minél több időt tölthessen el a fiatal anyuka. A központ támogatja a nők visszatérését a munka világába a szülést követően, de lehetőséget teremtenének arra is, hogy olyan állásokat kutassanak fel, hogy az ifjú családanya az idős szülőket is gondozni tudja szükség esetén, ezzel is csökkentve a rá nehezedő terheket.

Király Nóra hozzátette, bízik abban, hogy a pályázat sikeres lesz, így több ezer egri nő helyzete válik könnyebbé.

Hírek

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...

Mindig nagy öröm, ha tehetek valamit a körzetemben...