Hírek

APA HAJÓN ünnepeltük az apák napját

Az APA HAJÓN ünnepeltük sok apukával és családjaikkal az apák napját. Átadtuk játékunk fődíjait is: egy sportkamerát és egy 2 napos vizsolyi családi pihenést.

Apa (is) csak egy van

Vasárnap, június 17-én, azaz apák napján több, mint 130 fővel hajózott ki a FICSAK APA HAJÓ.

A Családok éve támogatásával szervezett apák napi játékunkkal és az APA hajó eseményünkkel arra szerettünk volna ösztönözni minden családot, hogy méltón ünnepeljék ezt a jeles napot.

 

A hajózás egy rövid sajtótájékoztatóval indult

Itt, a FICSAK alapítójaként elmondtam, hogy egyesületünk legfontosabb célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal.

Kiemelt figyelmet fordítunk az édesapákra, ezért is szerveztük meg az apák napi játékunkat, ahova több, mint 230 apa-gyermek fotó érkezett, ami messze túlszárnyalta minden várakozásunkat.

Úgy látom, hogy Magyarországon is egyre inkább elfogadottá válik az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben. Az aktív törődés azonban úgy gyakorolható igazán, ha a családfő minél több minőségi időt tud a gyermekével tölteni. Egy kutatás kimutatta, hogy 2011 és 2012 között az apukák átlagosan 59 percet foglalkoztak gyerekükkel naponta, míg például 1965-ben mindössze 16 percet. Ez majdnem négyszer annyi idő. Az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben sokat javult az elmúlt évtizedekben.

Ehhez azonban olyan munkahelyre is van szükség, ami lehetővé teszi, hogy rendszerint ne az esti fürdetés után érkezzen haza az édesapa a munkából.

A sajtótájékoztatón elmondtam, hogy ebből a szempontból nagyon szerencsésnek tartom az elmúlt években bevezetett intézkedéseket – mint pl. az apa GYED és GYES bevezetése, a mindkét szülőt megillető gyermekek utáni pótszabadság – hiszen ezek nagyban segítik az édesapa aktív jelenlétét a családban.

A kormány számára különösen fontosak az apák (is)

Az eseményünket Beneda Attila, népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével.

A helyettes államtitkár úr elmondta, a kormány minden családtámogatási eszközt úgy alakított ki, hogy szükség esetén az apukák is igénybe vehessék.  Ma 142.000 ember van GYED-en Magyarországon és ebből 11.000 férfi, tehát 11.000 édesapa veszi igénybe a GYED-et.

Hozzátette, hogy mára 4% alá csökkent a férfiak munkanélkülisége Magyarországon és a családok évében minden eddiginél jobban szeretnének az édesapákra figyelni. Érdemes tehát az apaságot vállalni, mert ez a legjobb dolog, ami  egy férfi életében történhet.

Tabáni István pár hetes apuka

Tabáni István, dalszerző, énekes és újdonsült apuka arról beszélt, hogy mennyire hálás az édesapjának, megköszönte a sok segítséget. Tehette ezt nagyon hitelesen, hiszen az édesapját is elhozta az APA hajóra.

Továbbá ígérte, hogy fiát, Natanielt, aki alig pár hetes még, örökké szeretni fogja.:-)

Sok családból még hiányzik az APA, de van fejlődés

Léder László, pszichológusként nap mint nap megéli az apák hiányát a magyar családokban, de látja a felemelő pozitív példákat is, ahol a szerető apai jelenlét megerősíti az anyát, a párkapcsolatot, és segíti a gyerekek sorsát.

Az Apa Akadémiát éppen azzal a céllal hozta létre, hogy “visszacsempésszék az apákat a magyar családokba”. Nagyon örül, hogy a családok évében az apák visszakerültek a “családi térképre”.

Még megjegyezte, hogy az apaság nem a gyermek születéskor, még csak nem is a várandósság ideje alatt, hanem már a családtervezés feladatával kezdetét veszi. Meggyőződése, hogy az apák meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek.


Varázs Tamás szórakoztatta a kicsiket és nagyobbakat

A rendezvény második részében már a családoké és főleg a gyerekeké volt a főszerep, hiszen Varázs Tamás bűvész leges-legújabb trükkjeivel szórakoztatta a nagyérdemű publikumot, a régóta megszokott igen magas színvonalon. Röpködtek a kendők, csavarodtak a kötelek, a zsák színei is mindig megtréfáltak minket, és lufiból sem volt hiány.

Köszönjük szépen, hogy velünk voltatok, találkozzunk egy következő FICSAK eseményen!

Még több fotó–> http://bit.ly/apahajó_fotók

 

Hírek

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...