Hírek

Figyeljünk a kisbabákra! Az Anyatej Világnapját ünnepeljük

Tombol a nyár, a hőségben mindannyian igyekszünk figyelni a megfelelő folyadékpótlásra és a könnyű, vitamindús étrendre. A kisbabák számára az anyatej egyszerre jelent ételt és italt, a babával nyaraló édesanyák pedig gyakran kényszerülnek babájukat idegen, nyilvános helyen: strandon, étteremben, kirándulóhelyeken szoptatni.

Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban döntött az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapja megtartásáról, az ezt követő napokat pedig anyatejes világhétté nyilvánította. Az augusztus 1-jei világnap alkalmából az általam alapított Fiatal Családosok Klubja arra kér mindenkit, hogy ebben a hőségben legyünk az édesanyákra és babáikra még inkább tekintettel, biztosítsuk diszkrét együttlétük zavartalanságát, hiszen a szoptatás nemcsak segíti a babákat a forróság elviselésében, de a szeretet legtermészetesebb emberi megnyilvánulása is.

Az anyatejes táplálás szerencsére egyre nagyobb teret hódít a 90-es évek óta. Ez nagyban köszönhető a szoptatást népszerűsítő programoknak, a bababarát szülészeteknek és a szoptatás támogató civil kezdeményezéseknek is. A három hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált babák aránya 1997-ben már 49. 6 % volt – a 70-es években még csak a babák 30%-a élvezhette 3 hónapos koráig a csak anyatejes táplálás előnyeit -, 2003-ra pedig az arány 65,3 %-ra emelkedett. Szülés után hazánkban, a kórházakban jelenleg az anyukák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét, ami jóval magasabb, mint az EU 60%-os átlaga. Minden második gyermeket négy hónapig, minden harmadikat pedig féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálnak.

A statisztikák szerint Magyarországon az anyatejjel táplált kisbabák aránya emelkedett az elmúlt évek során és ennek fontosságát a kormány is felismerte. Igyekeznek a védőnőket anyagilag egyre jobban megbecsülni, továbbképzésükhöz pedig hazai és uniós forrásokat biztosítani, hisz ha egy ország kellő figyelmet fordít az anyatejes táplálásra és nagyobb segítséget kapnak az anyák a kezdeti időszakban, akkor ezek az arányszámok javíthatók.

A szoptatás babának, anyának egyaránt hasznos – a kisbaba számára ugyanis az anyatej a legegészségesebb, legtisztább és legfinomabb tápanyagforrás, ami ráadásul erősíti az anyuka és kisbabája közötti érzelmi köteléket is. A meghitt együttlét az édesanya teste és lelke számára is hasznos, szolgálja a szülés utáni regenerációt és hosszabb távon is jótékony hatásai vannak a női szervezetre.

A szoptatás világnapja alkalmából szeretném felhívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy támogassák a kisgyermekes édesanyákat az anyatejes táplálás gyakorlásában, ösztönözzék a fiatal anyukákat szoptatásra a családokban, az egészségügyi intézményekben, az oktatásban és a médiában pedig jelenjenek meg az anyatejes táplálás előnyeivel kapcsolatos tudományos kutatások eredményei.

Hírek

Az apák napi programunkat az immár hagyományosnak...

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női...

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) „Családban a...

Sok kis – és nagy lábra is felkerült a síléc a...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...