Hírek

A családok számára idén könnyebb lehet az iskolakezdés

Örömmel és büszkeséggel kezdtem a vasárnapot az M1 televízió stúdiójában, ahol elmondhattam, hogy a családok soha ennyi támogatást nem kaptak, mint amennyit 2019-ben fognak. Ha az összes támogatást, adókedvezményt figyelembe vesszük, akkor 2000 milliárd forintot ér el ez az összeg.

Az interjút itt elérhető!

A jövő évi kedvezményezettek leginkább a kétgyermekes családok lesznek. Az ő kedvezményük évi hatvanezer forinttal emelkedik, emellett egymillió gyermek részesül ingyenes tankönyvellátásban, és 79 milliárd forintot áldoz a költségvetés a gyermekétkeztetésre, ami tíz százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

Sokan nem is tudnak róla, de az önkormányzatoknál igényelhető többféle támogatás. Szinte minden kerületben és városban elérhető segítség, érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzatának internetes oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

 

Ingyen tankönyv

Egymillió gyermek részesül most ingyenes tankönyvellátásban, a jelenlegi szabályozás alapján az 1-9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez, ahogy a gyógypedagógiai vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő diákok is. A 10-12. évfolyamon továbbra is igényelni kell az ingyen tankönyvellátást – az iskolák oldalain azt is felsorolják, milyen igazolásokra van szükség. Térítésmentes a tankönyvellátás a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban élő, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő diák.

Segítség a gyermekétkeztetésben

Beszéltem arról, hogy Magyarország egy olyan egyedülálló európai ország, ahol többszázezer gyermek étkezik ingyen. Az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapta ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát. Idén is minden iskolai szünetben, így a nyári szünidő alatt is ingyenesen kaptak meleg ételt a hátrányos helyzetű családok gyermekei. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. Idén 6,67 milliárd forintot fordított a kormány erre a célra, mindez csaknem háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti támogatásnak, amely akkor 2,4 milliárd forint volt.

A tanév során is jár a térítésmentes, illetve kedvezményes étkezés a gyerekeknek. Jövőre 79 milliárd forintot áldoz a költségvetés a gyermekétkeztetésre, ami tíz százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

A riport megtekinthető az alábbi linken!

Hírek

Az apák napi programunkat az immár hagyományosnak...

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női...

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) „Családban a...

Sok kis – és nagy lábra is felkerült a síléc a...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...