Idén szeptember 16-án, kezdeményezésemre már a negyedik alkalommal rendeztük meg az Újbudai EgészségPart elnevezésű rendezvényt a Feneketlen-tó partján. Az eseményen közös családi sportolásra, egészségmegőrző és betegségmegelőző előadásokra hívtuk az érdeklődőket, akik a Szent Kristóf Szakrendelő közreműködésével számos egészségügyi szűrésen is részt vehettek. Az ide rendezvény abban is különbözött a korábbi években tartottaktól, hogy méginkább a játékra, játékosságra helyeztük a hangsúlyt, így sok-sok aktív programot kínáló játékszigetünkön felhőtlenül szórakozhattak kicsik és nagyok egyaránt.

Köszöntőmben hangsúlyoztam, hogy az esemény három pillér köré épül: ezek a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség. Az én öt gyermekem és a férjem is elkísértek a rendezvényre és mindannyian nagyon jól szórakoztak. Ennek apropóján is elmondtam, hogy  különösen fontosnak tartom, hogy itt lehetőséget adtunk a családoknak az együtt töltött minőségi idő minél jobb kihasználására.

A magyar nyelv gyönyörűen fogalmaz, hiszen az egész-ségben benne van, hogy a test, a lélek és a szellem alkot egy kerek egészet – kezdte köszöntőjét Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos, aki háromgyermekes édesapaként örömét fejezte ki, hogy nagyon sok család látogatott el a rendezvényre. Kiemelte: felelősséggel tartozunk gyermekeinknek, szüleinknek, ezért fontos, hogy magunk is egészségesek legyünk, és személyes példát mutassunk, sportoljunk.

Meg kell dolgozni az ép testért és lélekért, de más egészségéért is csak akkor lehet tenni, ha a magunkéra odafigyelünk. Hozzátette: a sporton, az egészséges életmódon keresztül lelkiekben is tudunk gazdagodni.Mint mondta, számos betegség akkor jelenik meg, ha a lélek, a szellem és a test egyensúlya felborul.

Újbuda sportos kerület – folytatta -, Hoffmann Tamás polgármesternek köszönhetően számos futókör – Budapesten itt van a legtöbb – vagy olyan fitneszpark épült, ahol ingyenesen sportolhatnak az itt élők. Simicskó István arra is emlékeztetett, hogy meg kell dolgozni az ép testért és lélekért, de más egészségéért is csak akkor lehet tenni, ha a magunkéra odafigyelünk.

A rendezvényünket Vitályos Eszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is megtisztelte a jelenlétével, aki kiemelte: fontos számukra, hogy az uniós forrásokból hozzájáruljanak ahhoz, hogy a magyar társadalom minél egészségesebb, minél sportosabb legyen. Az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) keretében közel 1 000 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy az egészségügyön, az oktatáson, a sporttámogatáson, illetve a szociális terület támogatásán keresztül javuljon a magyar társadalom egészsége. Beszélt annak fontosságáról is, hogy a mozgás szeretetét már kisgyermekkorban meg kell mutatni, de a helyes táplálkozással is meg kell őket ismertetni.

Sárfalvi Péter az Emmi sportért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett azt emelte ki, hogy sport nélkül nem lehet teljes életet élni. Mindezt tőle, a korábbi Európa-bajnok öttusázótól különösen hitelesen fogadták a résztvevők.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy az esemény egyik arcává sikerült megnyernünk Katus Attila világ- és Európa bajnok sportaerobic versenyzőt, aki nemcsak fél órás edzéssel, de az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozó, szívhez szóló szavakkal is hozzájárult a rendezvény nagy sikeréhez. A további edzések, sportbemutatók, gyermekjóga és a Fiatal Családosok Klubja által koordinált sportos vetélkedők, kézműves foglalkozások és gyermekkoncert, majd az eseményt záró Szandi koncertje szintén a test és lélek harmóniáját hangsúlyozták.

Mint minden sportos rendezvényen, most is arra törekedtünk, hogy a gyerekek minél több nyereményt, ajándékot kapjanak, hogy ezzel is jó élményeik kötődjenek a mozgáshoz, sporthoz, családi rendezvényekhez.

 

Az egyik sátorban jelen volt a Teddy Maci Kórház is. Eredetileg Skandináviából származik és vált ismertté világszerte az az elképzelés, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyítást a gyermekekkel.

A program során orvostanhallgatók játsszák el a rendelést, ahol plüss játékok gyógyítása közben a kicsik is meggyőződhetnek arról, hogy nem is olyan rémisztő az orvosi rendelő, a vizsgálat, miközben megismerhetik a leggyakrabban használt orvosi eszközöket, műszereket és az alapvető szerveket is. Magyarországon a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) segítségével Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

A rendezvényre látogató gyerekek nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, amelynek hatására szinte nyom nélkül elmúlhat a gyerekek fehér köpenytől és rendelő rideg hangulatától. A fiatal fiúk és lányok kedves egyszerűséggel és közvetlenséggel magyarázták el a kicsiknek a vese működését, vagy a szívünk szerepét, így ők láthatóan vidáman és oldattan fogadták be az információkat.

A Teddy Maci Kórház hamarosan minden újbudai óvodába, később az egész ország területére eljut.

A visszajelzések alapján nagyon jól érezték magukat a kellemes őszi napsütésben a Feneketlen-tó partján kicsik és nagyok egyaránt, ami számomra további erőt és lendületet ad az egészséges életmód mind szélesebb körű terjesztéséhez!

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki jelenlétével, a hír terjesztésével, vagy bármilyen más módon hozzájárult, hogy a IV. Újbudai Egészségparton minél több fejben ültessük el az egészséges életmód fontosságát.

Az eseményen készült képek itt tekinthetők meg!

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!