Hírek

Fontos kérdéseket jártunk körbe a Századvég konferenciáján

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként vettem részt tegnap a Századvég konferenciáján, ahol a demográfiai problémákat jártuk körbe Novák Katalin államtitkár asszonnyal, Speidl Biankával, a Migrációkutató Intézet vezetőjével, Szijjártó Péter külügyminiszert úrral, valamint Balog Zoltán református lelkésszel.

A kerekasztal beszélgetés alatt kifejtettem, hogy csak kiszámítható családpolitikával lehet eredményeket elérni. Természetesen a FICSAK osztja a miniszterelnök álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását. Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez csaknem 1 millió 350 ezer ember csatlakozott. Kiemeltem továbbá, hogy egyetértünk a kormánnyal, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás.

A beszélgetés során elmondtam, hogy kutatások szerint a fiatalok legtöbbje nagycsaládra vágyik, elképzeléseik azonban nem valósulnak meg és ennek egyik oka véleményem szerint az, hogy a nők féltik a karrierjüket, hogy nem tudnak visszamenni dolgozni a gyerek mellől, ezért véleményük szerint az atipikus foglalkoztatási formák erősítése kiemelten fontos. Fontosnak tartottam kihangsúlyozni, hogy a családok anyagi támogatása mellett az erkölcsi megbecsülés is döntős tényező lehet a gyerekvállalásban.

A gyereknevelés olyan teljesítmény, amely közösségi szinten is elismerendő

Túlságosan tárgyiasult formában zajlik a vita a demográfiáról Európában – mondta Novák Katalin. Ma Európában egyetlen ország sem képes arra, hogy önmagában fenntartsa magát külső erőforrások nélkül – tette hozzá a család-és ifjúságügyért felelős államtitkár. A problémát ott látom, hogy a népességcsökkenés okát nem kutatjuk, és ha a jó kérdést feltennék, akkor meg lehetne vitatni a kiutat.

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója azt hangoztatta, hogy migrációból fedezni a népességcsökkentést gyors és instant megoldás, ehhez képest belső szaporulattal növelni a népességet jóval hosszabb ideig tartó folyamat; ezért fontos, hogy a kutatások ne csak az adott pillanatra koncentráljanak, hanem trendeket és tendenciákat is nézzenek.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy közép-európai és a nyugat-európai demográfiai problémák között a fő különbség, hogy a térségünkben helyi választ keresünk, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik. Szólt arról is, hogy a nyugati migránsok körében a muszlim kisebbség vallásilag sokkal tudatosabb, mint a keresztények.

Ez a folyamat pedig alapvetően változtathatja meg a nyugat-európai országok képét.

 Mint arról korábban beszámoltunk, ha Európa a migránsok Európája lesz, akkor egy gyenge kontinens lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Nem kérünk a nyugatiak leckéztetéséből, de mindig is a nyílt és őszinte vita pártján állunk – tette hozzá. Balog Zoltán úgy látja, a családok Európája nem csak demográfiai kérdés.

Hírek

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...

A SZÍV világnapja alkalmából, melyet minden évben...

Idén is megrendezésre került Újbudán az EgészségPART...

Tegnap sajtótájékoztatót tartottunk, ahol elmondtuk,...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja idén is...

Büszke vagyok, hogy Újbuda Önkormányzata második...

Idén is csodálatos élmény volt együtt ünnepelni az...

Ezer család énekel - zenés anyák napja a Ringatóval...