A Fiatal Családosok Klubja évről-évre hagyományos megünnepli az időseket október első napján. A konferencia helyszíne idén is a patinás New York Kávéház volt, melynek elegáns falai között minden az élet értékeiről és szépségéről szólt tegnap délelőtt.

„Ne hidd, hogy a lantnak ereje meglankadt, csak hangköre más!” mottóval hívtuk életre azt a konferenciát, ahová több, mint 100 idős ember érkezett egy közös ünneplésre. Ez az esemény az év az egyik legfontosabb eseménye számunkra. Hiszek abban, hogy minden generáció számára gyümölcsöző egymás kölcsönös elfogadása, megértése, hiszen harmonikusan együtt élni, csak egymást segítve lehet. A konferencia alkalmat adott fontos találkozásra, beszélgetésekre, hasznos előadásokra és a zene sem maradhatott el!

Számomra különösen fontos és a szívemhez közel álló téma az idősek kérdése. Úgy gondolom, nem lehet eleget hangsúlyozni az idősebb emberek, nagyszülő szerepének fontosságát társadalmunkban, Egy kisgyermekes család életében óriási segítség lehet egy nagyszülő, aki szívvel-lélekkel áll a fiatalok mellett. Mindig legyen időnk törődni velük, figyelni rájuk!

Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú (60 év felett), azaz mintegy két millióan. Legnagyobb arányban, a fővárosban és a kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat. A nemzedékek közötti együttműködés az egyik alappillére a kormányzati családpolitikának. Ezen az alappilléren biztosan nyugszik mindaz, amit az idős emberekért tesz a kormány. Bár az idősek világnapja is szép kezdeményezés, természetesen nem jelenti, nem jelentheti, hogy csak egy napig fontos az időskorúakra figyelni, sajátos problémáikkal foglalkozni. Beszédemben kitértem arra, hogy a mai idősek életkilátásai szerencsére sokkal jobbak, mint a múlt században voltak. Manapság már 70-80 évesen is aktív teremtő módon, tartalmasan és színesen élik a nyugdíjasok a mindennapjait, és példájuk erő lehet a fiatalabb generációk számára.

Előadóként üdvözölhettük körünkben Hollik István kormányszóvivőt, Fűrész Tündét, a KINCS igazgatóját, valamint ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt is.

Hollik István szerint a nyugatról jövő, a család intézményét, a gyermek élethez való jogát, a nemzeti összetartozást támadó, a férfit és a nőt egymás ellen fordítani akaró ideológiai áramlat helyett az idősek generációitól kapott nyugodt és tiszta rendre van szükség, és a kormány is ezt képviseli politikájában. A kereszténydemokrata politikus a kormány nevében köszönetet mondott az időseknek azért, hogy a történelmi nehézségek közepette is megőrizték utódaiknak Magyarországot, és megmutatták, miként kell küzdeni, becsülettel dolgozni, és hogy időről időre arra figyelmeztetnek, a család az első.

Azt hangoztatta, a keresztény kultúrában gyökerező rend az alapja annak, hogy a jövő kihívásaival is meg tudjunk birkózni. Közölte, a kormány az idősektől tanult elvekre építve formálja családpolitikáját, ennek megfelelően döntött például a családi adókedvezményekről, vagy legutóbb a családvédelmi akciótervről. Azt mondta, a kormány tisztelete és megbecsülése jeléül mindig és mindent megtesz azért, hogy az idősek számára biztosítsa a nyugodt és biztonságos élet feltételeit. A kormány erkölcsi kötelességének tekinti továbbá, hogy a gazdaság jó teljesítményének eredményeiből az idősek is részesülhessenek; ezt a célt szolgálja a nyugdíjprémium és a rezsiutalvány is – mondta a kormányszóvivő.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária intézet igazgatója a kormányzati háttérintézmény egy, az időseket érintő, kedden megjelent kutatását ismertette, melyben 18-26 év közötti, még gyermektelen fiatalokat és 65-75 év közöttieket kérdeztek házasságról, gyermekvállalásról. Eszerint a magyarok házasság és gyermekpártiak, és általában a többgenerációs családot elismerő módon gondolkodnak. Erre utalva azt hangoztatta: minden, a családjában aktívan jelen lévő nagymama és nagypapa igazi kincset jelent, és jelenlétük pozitívan befolyásolhatja a fiatalok gyermekvállalási kedvét. A felmérés szerint a fiatalok 44 százaléka több gyermeket szeretne, mint amennyi szüleinek volt, és az idősek 39 százaléka mondta azt, hogy több gyermeket szeretne, ha újrakezdhetné az életét. Az Idősek világnapjára időzített kutatás részletei elérhető a koppmariaintezet.hu oldalon.

Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum vezetője óriási pozitívumnak, ugyanakkor hatalmas kihívásnak nevezte, hogy megnövekedett az átlagéletkor. Demográfiai adatokat ismertetve elmondta, az unióban az 1960-as évekhez képest az ezredforduló utánra több mint 40 százalékkal nőtt a 65 évnél idősebbek aránya. Ismertetése szerint míg Magyarországon a rendszerváltás idején 63 év volt a férfiak átlagéletkora, ez mostanra 78-ra emelkedett, míg a nőknél az adatok ennél is kedvezőbbek; náluk 80 év feletti. Szerinte az átlagéletkor emelkedése, az aktív időskor közösségi szinten is óriási perspektívát nyit például a szociális, a kulturális vagy a sportpolitika területén. Azt hangoztatta, az idősügy területét nem szabad elszigetelni, leválasztani, hanem ahogy a kormányzat teszi, a családpolitika részeként kell tekinteni rá, összefüggő rendszerként.

A beszédeket egy fergeteges hangulatú zenés produkció követte Pitti Katalin művésznő előadásában. Felcsendültek ismert dallamok és közös éneklésre is sor került.

A szórakoztató műsort egy kerekasztal beszélgetés követte, melynek résztvevői voltak dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere, Ács Anikó, a 16. kerület alpolgármestere, valamint Juhász Lajosné, Pesterzsébet alpolgármestere. A beszélgetés témája ezúttal az idősügy az önkormányzatokban volt, melyhez a nézők is remek gondolatokat, kérdéseket vetettek fel.

Köszönöm mindenkinek a részvételt!

Az esemény galériája megtekinthető itt!

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!