Hírek

A családok jövőjéről beszélgettünk konferenciánkon

Számomra különösen fontos és a szívemhez közel álló téma a családok jövője. Úgy gondolom, nem lehet eleget hangsúlyozni a család szerepét és fontosságát társadalmunkban. A mai rendezvény több szempontból is különleges volt, hiszen nemcsak a kormány családpolitikai intézkedéseiről és a családoknak nyújtott támogatások széles köréről, hanem a családok és a gyermekek jövőjéről, valamint a civilek szerepéről is beszélgettünk kerekasztal beszélgetés keretében.

A konferencia nyitányaként Takács Bence Ervin MMA-ösztöndíjas versmondó szavalta el Arany János: Itthon című versét.

Előadóink között üdvözölhettük Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár urat, Manninger Jenő és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő urakat.

A magyar családpolitika hungarikum, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer, mint a magyar, ami ugyanakkor a szabad döntés lehetőségét is megadja a családalapítás és a gyerekvállalás kérdéseiben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Beneda Attila köszöntő beszédében elmondta, hogy a tízmillió forintos babaváró támogatás sikerét abban látja, hogy a szabad felhasználású forrást a fiatalok az adott élethelyzetüknek és szükségleteiknek megfelelően tudják felhasználni. A magyar kormány mindent megtesz a családokért, de a szabad döntés, a szabad élet lehetőségét minden eszközzel meg kívánja adni, nincsenek kötelezően követendő irányok – tette hozzá.

A helyettes államtitkár úr elmondta azt is, hogy 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne sikerült volna valamilyen különleges, új vagy újszerű, innovatív, kreatív vagy “világújdonság-jellegű” családtámogatási formát bevezetnie a kormánynak.

Mint a Ficsak alapítója, köszöntőmben arról beszéltem, hogy a családpolitikai intézkedések “színes tárházára” milyen sok lehetőséget kínál a családoknak: ma a társadalmi, politikai klíma kifejezetten kedvez annak, hogy a fiatalok bátran mondhassanak igent az új életre.

Orbán Viktor miniszterelnök úr vasárnapi bejelentése szerint a kormány céljai között szerepel a családtámogatási formák kibővítése, újabbak bevezetése. A gyereknevelés ma már nem anyagi veszteséggel járó teher a családok számára, hanem a közösség által erkölcsileg és anyagilag is méltányolt dolog.

Manninger Jenő (Fidesz) országgyűlési képviselő arra emlékeztetett  beszédében, hogy a gazdasági fordulat után meg tudták teremteni azoknak az intézkedéseknek az anyagi alapjait, amelyek miatt ma sikeres magyar családpolitikáról lehet beszélni. A képviselő úr szerint a család fogalmának megvédése nem könnyű a mai politikai környezetben. Hozzátette: a strasbourgi Európa Tanácsban – ahol Nacsa Lőrinc (KDNP) képviselőtársával delegáltként Magyarországot képviseli – látják, hogy “az európai mainstream, milyen arrogáns módon támadja a család fogalmát”.

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő a KDNP képviseletében azt mondta a megnyitón, hogy “nekünk egy olyan kor jutott”, amikor meg kell harcolnunk az igazunkért, meg kell védenünk és ki kell állnunk a családokért. Közölte: a liberális szemlélet, amely az egyént és a magánérdeket akarja a központba helyezni, az a közösségeket és a családokat le akarja rombolni.

Beszédében II. János Pál pápától idézett és elmondta, hogy nem szabad félni, és “bele kell állni” a vitákba a család fogalmának megvédése érdekében, ki kell mondani azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetségét jelenti. A normalitás és a józan ész a mi pártunkon áll – jelentette ki.

A konferencián ismertette tevékenységét több civil szervezet, köztük a fiatal családoknak helyi közösségeket szervező Szülők Háza Alapítvány, az egyedülálló szülőket jogi, pszichológiai és más támogatásokkal segítő Egyszülős Központ, valamint a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom is.  A kerekasztal beszélgetésen a NOE győri tagszervezete is képviseltette magát és közösen, együtt a civilek szerepéről beszélgettünk.

Örülök annak, hogy a konferencia  révén még több családhoz tudtunk eljutni és ilyen sokan eljöttek. Nagyszerű dolog, hogy a közös gondolkodás révén az új lehetőségeket a családok javára tudjuk fordítani. Fontosnak tartom a támogatásukat, hiszen civilként ez a feladatunk. A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként különösen fontos számomra ez a téma és azt gondolom, sosem lehet eleget beszélni a családokat és a gyermekeket érintő kérdésekről!

Képeink itt lapozhatóak>>

Hírek

Az apák napi programunkat az immár hagyományosnak...

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női...

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) „Családban a...

Sok kis – és nagy lábra is felkerült a síléc a...

Az általam alapított Fiatal Családosok Klubja és a...

Negyedik alkalommal szerveztük meg a hazai...

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a...

Idén is megrendezzük a családszervezetek adventi...

Nagyon büszke vagyok rá, hogy csapatommal, immár...

Tizenhárom éve dolgozom Újbudáért, és október...

Az idei ősz sem múlhatott el futóverseny nélkül....

Az idei évben Mindvégig érték címmel rendeztük meg...