Király Nóra Újbuda alpolgármestere

Kiállunk az egészséges iskolabüfékért és az egészségesebb gyermekekért


2017-08-11 12:38:09


Bár törvényi előírások évek óta tiltják bizonyos élelmiszerek árusítását az iskolai büfékben, azok polcai továbbra is hemzsegnek az egészségtelen, a megengedettnél magasabb cukor- illetve só tartalmú termékektől. A Fiatal Családosok Klubjának meggyőződése, hogy az egészséges táplálkozásért tett otthoni erőfeszítéseket, valamint a menza reform sikerességét is nagyban visszaveti, ha gyermekeinknek az iskolai büfékben „tálcán kínálják” az egészségtelen ételeket, italokat.


A gyerekek helyes táplálkozásának megalapozása közös ügyünk. Nem lehet várni kizárólag a szülőktől, a menza reformtól vagy az államtól, hanem akkor lehetünk igazán hatékonyak ezen a téren, ha együttes erővel lépünk fel! A FICSAK-hoz beérkezett szülői panaszok egyértelműen bizonyítják a visszaéléseket, ezért márciusban együttműködésre hívtuk az Emberi Erőforrások Minisztériumát a jogszabálysértések kivizsgálása, és a helyzet mielőbbi orvoslása ügyében. Célunk, hogy szeptembertől induló tanévben az iskolai büfék és automaták kínálata megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. Ennek érdekében különböző lépéseket tettünk, amelyeket sajtótájékoztató keretében ismertettünk augusztus 10-én, a Hold utcai vásárcsarnokban.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója elárulta, nagyon sok megkeresést kaptak amiatt, hogy az iskolai büfék polcai tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel. Márciusban teljes társadalmi összefogásra "buzdították" a szülőket, a tankerületeket, az iskolaigazgatókat és a büfék üzemeltetőit. Több körben tárgyaltak az érintettekkel, és próbáltak lépéseket tenni, hogy a jogszabályi előírások eljussanak a büfék üzemeltetőihez, az igazgatókhoz, és betartsák a rendeletet, amely az árusítható termékek körét szabályozza - jelezte.


Hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben várhatóak a szerződéskötések, amikor a tankerületek, igazgatók megállapodnak a büfék üzemeltetőivel. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szerződésben pontosan szabályozzák, milyen termékek árusíthatók az iskolai büfékben.
Rétvári Bence elmondta: körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről. A dokumentum - amelyhez hatósági leírást is mellékeltek - az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is.

 

Hangsúlyozta: folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók - emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz - mondta.

Kiemelte: a felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd - jegyezte meg Rétvári Bence.Az államtitkár kitért az egyéb kormányzati intézkedésekre is, így a mindennapos testnevelésre, a dohányzás kitiltására minden zárt helyről, a menzareformra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek. Emellett volt fontos lépés, hogy azok a termékek, amelyek a chipsadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók az iskola büfékben, az iskolai étel- és italautomatákban.

Hozzátette: a jogszabályok betartatása hosszú folyamat, akárcsak a szemlélet megváltoztatása az egészséges étkezéssel összefüggésben. Mint mondta, fontosnak tartották, hogy a fentiek ne csak a jogszabályokban jelenjenek meg, hanem az intézményvezetők egy körlevélben részletes tájékoztatást is kapjanak. A következő hetekben a jegyzők is kapnak tájékoztató levelet, hogy ők is tisztában is legyenek azzal, mi engedhető meg és mi nem.

Schvets Zsolt, aki több iskolai büfét üzemeltet, azt mondta: kezdetektől fogva fontosnak tartotta, hogy egészségtelen ételeket lehetőleg ne áruljanak. Úgy látja: az egészséges életmódra nevelést kényszerrel nem lehet megvalósítani, folyamatosan rá kell venni a gyerekeket arra, hogy egészséges termékeket vásároljanak. Egy iskolai büfében fontos, hogy legyen választék az egészséges termékekből - tette hozzá.


Megosztom:
Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására

Vizes VB 2017 banner

Női lélek férfi szemmel banner

FociEB banner

Minden napok női szemmel banner

FICSAK banner

Fidesz banner